Sommige kleuters zijn zich nog minder bewust van klanken ofwel de ontwikkeling van het fonemisch bewustzijn blijft achter ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Het fonemisch bewustzijn is het besef dat je van klanken een woord kan maken en dat die klanken gekoppeld kunnen worden aan geschreven letters. Uit onderzoek blijkt dat het zeer effectief is om al vroeg (in groep 1 en 2) te werken met hakken en plakken om een beter fonemisch bewustzijn te ontwikkelen. Ook hun spellingvaardigheid, leesvaardigheid en tekstbegrip zullen hierdoor (op langere termijn) verbeteren.
Hoe kunt u zelf een verminderd fonemisch bewustzijn herkennen?
Wat doet de logopedist?
De logopedist onderzoekt waar uw kind het nog moeilijk mee heeft en waar haar of zijn onderwijsbehoeften liggen. In vele gevallen kan dan gestart worden met de voorschotbenadering (groep 1 en 2). Hierbij krijgt de kleuter extra ondersteuning 'voorschot' mee op het leesonderwijs in groep 3.
Schrijven
Letterkennis en leesvaardigheid worden bevordert door schrijven. De relatie tussen de motorische schrijfbeweging en de visuele vorm van de letters zorgt voor een betere opslag in het geheugen. Ook draagt schrijven bij aan de ontwikkeling van de fijne motorische vaardigheden. Deze motorische vaardigheden zijn weer gerelateerd zijn aan diverse leervaardigheden. Bij de oudere kinderen (vanaf groep 5) neem ik het schrijven veel mee in mijn behandelingen.
Heeft u vragen of wilt u uw kind aanmelden?
Dan kunt u hier het contactformulier invullen.
©Copyright Sprekend Jezelf 2024-2025. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.